Overzicht programma

zaterdag 9 september 2023 10 - 17 uur Open Monumentendagen
10:00-11:00 NewKlezCollectif;
11:00 – 16:00 uur: Boekenmarkt;
16:00 uur Joke van Kouwenhoven vertelt verhaal vader 1944.
zondag 10 september 2023 12 - 17 uur Open Monumentendagen  
12:00 – 17:00 uur: Boekenmarkt;
13:00 – 16:00 Het Klezkopf Quartet.
zondag 24 september 2023 15 uur The Girls from the Balcony Players
zondag 29 oktober 2023 15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer
zondag 19 november 2023 15 uur Joffie
zondag 3 december 2023 15 uur Joffie
donderdag 14 december 2023 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw
en Kateryna Ostrovska
zondag 21 januari 2024 15 uur Mirjam van Dam: "Eindelijk Jiddisch...."
zondag 4 februari 2024 15 uur Trio C tot de derde "Van klezmer tot klassiek"
donderdag 29 februari 2024 20 uur start lezingenserie Ontaarde kunst, over 
kunst die vanaf 1933 door de nazi's als ontaard werd beschouwd. 
Zes lezingen op de donderdagavond van 29 februari tot en met 4 april.
zondag 17 maart 2024  15 uur "Songs for Leonard" Channah & Cyrelle 
zondag 14 april 2024  15 uur   Rolinha Kross en Tis Marang 
zondag 28 april 2024  15 uur   Vertelconcert Frieda  


Programma



.
zaterdag 9 en zondag 10 september 2023






NewKlezCollectif



Klezkopf

Open Monumentendagen

De synagoge is ter bezichtiging open op zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur.
Toegang vrij.

Programma:

zaterdag
10:00-11:00 uur:
optreden NewKlezCollectif een 12 koppige klezmerband vol blazers en snaarinstrumenten o.l.v. Hans Witteman.
11:00 – 16:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
16:00 uur:
Joke van Kouwenhoven vertelt hoe haar vader in 1944 aan een razzia in het Centrum van Delft heeft kunnen ontsnappen. Bij voldoende belangstelling herhaling om 16:30


zondag
12:00 – 17:00 uur:
Boekenmarkt fictie, non-fictie, fotoboeken enz, sommige in gelezen staat, andere zo goed als nieuw.
13:00 – 16:00 uur:
Het Klezkopf Quartet (viool, accordeon, fluit en percussie ) speelt in een aantal sessies klezmer, gipsy, balkan, folk, chassid en bulgar.

Retour overzicht Retour overzicht

.

zondag 24 september 2023
15 uur The Girls from the Balcony Players

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Balcony Girls
Ilse (l) en Moniek (r)

Het energieke Klezmerduo The girls from the Balcony Players (de ‘meiden’ van de Balcony Players) bestaat uit >, Moniek de Leeuw op viool en Ilse Roskam op accordeon.
Samen hebben ze de hele wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek, waardoor ze terechtkwamen in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groots carnaval festival in Brazilië en de oude cajun kroegen van New Orleans.

Zij deden niet alleen muzikale ervaring op tijdens hun reizen, maar ook aan het conservatorium van Rotterdam en Utrecht, waar ze uiteindelijk afstudeerden als Master in Music. Zij verdiepten hun kennis door les te nemen bij de grootheden der aarde op het gebied van joodse klezmer, zigeunermuziek en Braziliaanse muziek.

Ga mee met Moniek en Ilse op wereldreis, ze spelen hun klezmer-favorieten voor u, Braziliaanse forro, balkan muziek & eigen geschreven nummers van Moniek's CD "Sea Roots".

Voor meer informatie: www.moniekdeleeuw.com/ en balconyplayers.bandcap.com/

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 29 oktober 2023
15 uur Jaap Mulder & Son vieren 40 jaar Klezmer

Jaap Mulder
Jaap Mulder


Jaap Mulder
Jaap Mulder foto: Hans Tibben


Mulder&Sons
Jaap en Ruben in Limoges


Jaap Mulder (klarinet, sax) viert zijn 40-jarige jubileum als klezmermuzikant, samen met zijn zoon Ruben (piano).

40 jaar klezmer
Jaap Mulder sloot zich in de jaren tachtig aan bij en groep volksmuziekliefhebbers op het conservatorium in Leeuwarden. Het volksdans-balorkest Kopacka werd gevormd, dat veel Balkan, Grieks en Israëlisch op het programma had staan. Vervolgens leerde Jaap klezmermuziek kennen en waarderen. Deze muzieksoort bood alles wat hij in muziek zocht; melancholie, vreugde, virtuositeit en verbondenheid met een bewogen (sociaal-culturele) geschiedenis. Hij richtte daarop samen met Tseard Nauta de formatie Di Gojim op, het eerste professionele klezmer-orkest van Nederland. Kranten- en televisie-interviews volgden en optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook speelde de band op internationale festivals binnen en buiten Europa. Jaap Mulder ontwikkelde zich daarnaast tot verhalenverteller, gastspreker en documentairemaker voor televisie.

Mulder & Son
Jaap met Ruben op piano vormen ruim tien jaar een duo, geregeld aangevuld met zoon David op slagwerk. Onder de naam Mulder & Son(s) maakten zij twee theaterprogramma’s en een elpee/cd. Ze spelen op feesten en uitvaarten en zijn te vinden in de kleinere theaterzalen.

Kijk tip: "Romania Romania": een documentaire van Murk Jaep van der Schaaf voor Fryslan Doc.
Meer info: www.buromulder.com

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
zondag 19 november 2023
15 uur Joffie "Liefde …… minnen en plussen" (uitverkocht)

zondag   3 december 2023 15 uur Joffie "Liefde …… minnen en plussen" (herhaling)


Flip de Liema



Maria Sobral

Na Nesjomme en Gershwin presenteert Joffie de avonturen van haar nieuwste kindje. Hij heet “Loek Olav”. Van geboorte tot het einde ervaart onze held de liefde in al zijn facetten zoals de liefde in het gezin, op school, in de natuur en op nog veel meer manieren. Liefde met al zijn toppen en stroppen.

Het is een vrolijk en wervelend muziektheater met pakkende liedjes, bizarre dialogen, ongewone ontmoetingen en verrassende wendingen.

De show wordt gespeeld door Maria Sobral (zang en spel)en Flip de Liema (gitaar en teksten).


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht

.
donderdag 14 december 2023
 20 uur Chanoeka avond met Moniek de Leeuw en Kateryna Ostrovska


Het ontsteken van de Chanoekia



Moniek en Kateryna



Dit jaar sluiten we de Chanoekaweek af met het aansteken van de kaarsjes in de synagoge. Op deze mooie feestavond verzorgen Moniek de Leeuw en Rosa Morena Russa de muzikale omlijsting met de bijbehorende Chanoeka-liedjes.

Over Chanoeka
Tijdens Chanoeka vieren we acht dagen het wonder van de brandende olielamp met het dagelijks aansteken van kaarsen. Daarom werd dit joodse winterfeest vol rituelen rondom eten en cadeau’s ook wel lichtjesfeest genoemd. Deze bijzondere week is het meest gevierde feest onder westerse joden.

Over de artiesten
Moniek en Rosa delen hun liefde voor Joodse muziek, klezmer, Jiddische liederen en Braziliaanse volksmuziek 'Forro' (For all). Moniek trad solo met lokale bands en met haar eigen band The Balcony Players op in India, Israel, de Balkan en Louisiana. Tijdens haar reizen deed ze inspiratie op voor haar eigen composities gebaseerd op de lokale traditionele muziek. Rosa Morena Russa (echte naam Kateryna Ostrovska) komt uit een joodse muzikantenfamilie en groeide op in Rusland en Oekraïne. Ze kwam op 17-jarige leeftijd naar Duitsland en studeerde rechten naast haar muzikale carrière. Ze componeert over culturele grenzen heen, houdt zich bezig met een grote verscheidenheid aan muzikale tradities en combineert deze tot een unieke mix in haar muziek.
Zie ook: video Moniek ; video Kateryna

Bezetting:

Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.
zondag 21 Januari 2024
  15 uur Mirjam van Dam: "Eindelijk Jiddisch...."


v.l.n.r.: Mirjam van Dam, Ed Boekee,
Niels Tausk, Christof May



Mirjam van Dam








Terug naar het Jiddisch…
Waren jullie erbij, in november 2021? Toen presenteerde Mirjam van Dam het project Jewish Jazz bij ons in de synagoge. Een complete reis door de joodse muziektraditie, vol verhalen en uiteraard prachtige muziek. Zij onderzocht hiervoor de ontstaansgeschiedenis van The American Songbook en kwam uit bij de Afro-Amerikaanse én Joodse oorsprong van jazzmuziek.

Verder terug
De verbinding tussen Jiddische muziek en jazz inspireerde Mirjam tot het combineren van de genres. Nu volgt ze het spoor verder terug. Naar de tijd voor Tweede Wereldoorlog in Europa, toen er nog Jiddisch werd gesproken. Dit spoor bracht haar naar haar eigen Joodse origine. Na het volgen van Jiddische les aan de UvA zingt ze dan nu de muziek die haar voorouders zongen in dezelfde taal. Eindelijk… Scala aan muzikale kleuren De jazzy arrangementen voor deze voorstelling zijn geschreven door Bob Zimmerman. Ze raken een heel breed scala aan emoties: melancholie, vrolijkheid, strijdvaardigheid maar ook vol troostende warmte. Sheyn! Kom het ook ervaren en meevoelen, op 21 januari 2024 in onze synagoge in het hart van Delft.

Bezetting:


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht



. zondag  4 februari 2024    15 uur "Trio C tot de derde" Van klezmer tot klassiek

Trio C tot de derde
Trio C tot de derde
Trio C tot de Derde speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek . Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruizen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire. En soms brengen de muzikale zijpaden die ze inslaan hen zelfs tot ver over de grens van deze genres.

De optredens van het trio zijn overigens meer dan alleen muziek. Trio C tot de Derde bestaat nu meer dan 20 jaar en samen hebben ze vele muzikale reizen gemaakt. Elke compositie is weer op een andere wijze ontstaan en heeft een verhaal dat ze graag met het publiek delen.
Kom luisteren en geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde.
Zie ook: https://www.trioctotdederde.nl/.

Bezetting :



Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht



.
donderdag 29 februari 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(zes avonden)

Poster Ontaarde kunst

Affiche tentoonstelling München 1936

Poster Ontaarde kunst
Plakaat waarmee de Nationaalsocialisten een
sfeer creëerden tegen muziek die niet
in hum wereldbeeld paste.
Een lezingenserie op zes donderdagen van 29 februari tot en met 4 april.

Tijdens het naziregime werden kunstenaars bedreigd en vervolgd. Ze sloegen op de vlucht en reageerden elk op hun eigen manier op de verschrikkingen van de Holocaust. Het leverde prachtige, indrukwekkende, ontroerende beeldende kunst en muziek op die in een serie lezingen toegelicht worden. De laatste daarvan is gewijd aan de beeldende kunst en muziek na Auschwitz. Hoe werd er herdacht en herinnerd? Hoe gingen kunstenaars tussen 1945 en circa 1960 de toekomst tegemoet?

Ontaarde kunst en muziek
Kunst die eerder vol enthousiasme verzameld was door Duitse musea en particulieren werd vanaf 1933 als ontaard beschouwd. Hetzelfde gold voor veel muziek die in de jaren daarvoor overal in Duitsland te horen was. Werk van Picasso, Kandinksy, Chagall, Kirchner en vele anderen werd vernietigd of te schande gemaakt. Dat laatste gebeurde in 1937 in München tijdens de grote tentoonstelling ‘Entartete Kunst’ die door heel Duitsland en Oostenrijk te zien was. In 1938 volgde de tentoonstelling ‘Entartete Musik’. In dat jaar volgde de tentoonstelling ‘Defending Degenerate Art’ in Londen, over dezelfde kunstenaars. De presentatie van beeldende kunst en muziek was daar echter volstrekt anders.

Overzicht programma
De themaserie bestaat uit lezingen over:
Kunsthistorica Josée Claassen
De lezingen zijn in handen van kunsthistorica Josée Claassen. Zij is gespecialiseerd in lezingen over beeldende kunst en muziek. Zij laat daarbij prachtige afbeeldingen zien en plaatst de kunst in de maatschappelijke context. Ook vertelt zij mooie verhalen èn laat daarbij bijpassende muziek horen.
Zie ook: https:/www.imagomusica.nl/.


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.
donderdag 7 maart 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(Avond 2)

poster London



Avond 2:
Voor de pauze:
de reactie in Londen: Defending Degenerate Art.
Na de pauze:
beeldend kunstenaar Chris Lebeau en componist Viktor Ullmann. Beiden slachtoffer van de nazi's.

Voor een beschrijving van de lezingenserie zie de eerste avond (29 februari).

Voor een toegang tot de gehele serie van zes avonden zie de eerste avond (29 februari).


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.
donderdag 14 maart 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(Avond 3)





Avond 3 Felix Nussbaum

Voor een beschrijving van de lezingenserie zie de eerste avond (29 februari).

Voor een toegang tot de gehele serie van zes avonden zie de eerste avond (29 februari).


Kaarten

Retour overzicht Retour overzicht


.
zondag 17 maart 2024
15 uur "Songs for Leonard" Channah van ’t Riet & Cyrelle Failé

Songs for Leonard
Channah van ’t Riet

Songs for Leonard
Channah van ’t Riet en Cyrelle Failé

Charmeur der charmeurs Leonard Cohen had vele vrouwen in zijn leven waar hij over of mee zong, zoals Suzanne, Marianne, Joni Mitchell en Janis Joplin.

De muziektheatervoorstelling ‘Songs for Leonard’ bekijkt zijn werk door hun ogen. Cohens versies kennen we, maar hoe kijken zijn vrouwen er tegenaan?

Singer-songwriter Channah van ’t Riet en theatermaakster Cyrelle Failé geven zijn vrouwen een stem. Zichzelf begeleidend op piano, gitaar, trompet, bugel en klokkenspel steken zij niet alleen de klassiekers van Cohen in een nieuw jasje, ook schreven zij voor ‘Songs for Leonard’ muzikale tegenreacties. Hiermee geeft het duo een boeiend inkijkje in Cohens oeuvre en maken ze een muzikale reis, waarin zij vertellen over liefde en verlangen, over zeggenschap en artistieke vrijheid.

De Theaterkrant: "Als je nog niet verliefd was, ben je het nu geworden. Op beide dames. Op alle meisjes van Cohen. En vooruit: nog een beetje meer op de charmeur der charmeurs zelf."
Zie ook: www.songsforleonard.nl/.


Kaarten
  • Voorverkoop on-line
    • volwassenen € 17,50 *;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 9,00 *  
      (*) inclusief transactie en servivekosten.
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 19,00 ;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 10,00 .

Retour overzicht Retour overzicht


.
donderdag 21 maart 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(Avond 4)

Poster Ontaarde kunst



Avond 4 Marc Chagall

Voor een beschrijving van de lezingenserie zie de eerste avond (29 februari).

Voor een toegang tot de gehele serie van zes avonden zie de eerste avond (29 februari).


Kaarten
  • Alleen 21 maart :
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 12,50 ;

Retour overzicht Retour overzicht


.
donderdag 28 maart 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(Avond 5)

Rothko



Avond 5 Mark Rothko

Voor een beschrijving van de lezingenserie zie de eerste avond (29 februari).

Voor een toegang tot de gehele serie van zes avonden zie de eerste avond (29 februari).


Kaarten
  • Alleen 28 maart :
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 12,50 ;

Retour overzicht Retour overzicht


.
donderdag 4 april 2024
 20 uur Lezingenserie "Ontaarde kunst"
(Avond 6)

Na Auschwitz



Avond 6 Na Auschwitz

Voor een beschrijving van de lezingenserie zie de eerste avond (29 februari).

Voor een toegang tot de gehele serie van zes avonden zie de eerste avond (29 februari).


Kaarten
  • Alleen 4 april :
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 12,50 ;

Retour overzicht Retour overzicht


.

zondag 14 april 2024
15 uur Rolinha Kross zingt Sefardisch




Rolinha Kross zingt Sefardische en daarnaast ook een aantal Jiddische liederen onder begeleiding Tis Marang op gitaar.

Rolinha Kross heeft een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze is opgegroeid met het Sefardische en Jiddische lied. Later is ze jazz gaan studeren aan het conservatorium. Ze treedt al jaren op in binnen- en buitenland en is vaak te gast geweest in de Synagoge Delft.

Tis Marang studeerde klassiek contrabas en gitaar en specialiseerde zich in de historische uitvoeringspraktijk. Naast zijn klassieke werk is hij ook werkzaam in jazz-, klezmer- en tangomuziek.


Kaarten
  • Voorverkoop on-line
    • volwassenen € 17,50 *;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 9,00 *  
      (*) inclusief transactie en servivekosten.
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 19,00 ;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 10,00 .

Retour overzicht Retour overzicht


.

zondag 28 april 2024
15 uur Vertelconcert Frieda


Frieda Belinfante (links) en haar geliefde
Henriëtte Bosman in hun huis aan de
Hendrik Jacobszstraat in Amsterdam (1927).

Frieda Belinfante was dirigent van het
Orange County Philharmonic (Californië).

Frieda Belinfante gekleed als man na haar
deelname aan de aanslag op het
bevolkingsregister van Amsterdam

Lineke Lever (l) Oihana Aristizabal Puga (r)
Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever vertellen en spelen het verhaal van Frieda Belifante. Het vertelconcert is onderdeel van onze programmering rondom 4 en 5 mei. In de voorstelling staat het leven centraal van Frieda Belinfante (1904-1995).

Muzikaal multi-talent
Frieda Belinfanteverklaarde vlak voor haar dood dat ze ‘vijftig jaar te vroeg werd geboren’. De celliste werd de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Maar ze was ook verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre (ze had o.a. een relatie met componiste Henriette Bosmans). Frieda trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Haar vriendenkring bestond uit kunstenaars als Willem Sandberg, Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en Melle Oldeboerrigter, musici Rosa Spier, Hans Schouwman, Sem Dresden en Jo Feltkamp. Velen van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet Frieda werd – als dochter van een joodse vader – zeer actief in het verzet. Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste vele persoonsbewijzen. Ze vlucht uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aanneemt. Daar wordt ze een zeer succesvolle dirigente en richt haar eigen orkest op, waarmee ze vele concerten geeft. Ook als muziekdocente wordt ze veelgevraagd.
Meer over Frieda: Biografie.

Repertoire
Tijdens het concert omlijst de muziek het verhaal over Frieda. Zo zijn er stukken van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn te horen. In het verhaal worden de luisteraars meegenomen in het leven van deze ‘sterke vrouw’.

Bezetting
Het duo Oihana Aristizabal Puga & Lineke Lever nemen in hun voorstellingen het publiek mee in de context en tijd waarin de muziek gecomponeerd werd. Ze maakten al eerder vertelconcerten over 'Jeroen Bosch', 'Het einde van de Eerste Wereldoorlog', Veertigers in de muziek en over Suzanne Leenhoff, de vrouw van Edouard Manet. Ze brachten recentelijk 2 wereldwijd succesvol ontvangen CD's uit.
Zie ook: www.cellopiano.nl.





Kaarten
  • Voorverkoop on-line
    • volwassenen € 18,50 *;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 10,00 *   (*) inclusief transactie en servivekosten.
  • Aan de zaal (voor zover beschikbaar) :
    • volwassenen € 20,00 ;
    • Kinderen tot 12 j., CJP en studenten: € 11,00 .

Retour overzicht Retour overzicht